fredag 20. april 2012

Den kule mamma?

Vigdis med bloggen "jegerjonathan" skrev 15. april dette innlegget om å være kul mamma.

Det gjorde at jeg fikk noen tanker.... Det er ikke alltid lett å definere sin egen rolle som mamma, og det er iallefall ikke alltid like lett å leve opp til det man selv ønsker å være som mamma. Alle har vi vel mange tanker om hva vi skal og ikke skal gjøre om vi blir foreldre, hvordan man skal være og hva man iallefall IKKE skal lære sine barn. Også kommer hverdagen med barn også blir det ikke alltid slik.

Det første året er nok kanskje det året de fleste av oss finner rollen som mamma eller pappa. Og det er ikke alltid like lett nei.. Dagens mammaer skal jo amme, gi flaske og ut å feste igjen helst før det har gått en mnd. Du skal ha en skjønn liten baby som sover i vogna og ikke krever så all verden. De skal være tidlig ute med alt, og helst ikke gjøre noe vesen av seg.
Som mamma skal du helst se fresh ut og være klar for alt  hele tiden, du skal kle deg etter moten og iallefall ikke ammevennlig, om det er du er andre som passer barnet så skal du være avslappet og kul, samtidig skal hjemmet være strøkent og alltid nybakt brød. Pappa skal med glede ta over hjem og barn etter 6 mnd og du skal ut i arbeidslivet og være deg selv, for etter 6 mnd spiser barnet mat og tar iallefall flaske.

Det henger jo ikke sammen, iallefall ikke for meg. Jeg fikk ei jente som ikke sov og var rolig i vogna, hun skulle opp og være med fra dag èn, hun nekta plent å ta flaske og sove det gjorde hun bare i korte stunder på dagen. Jeg var langt i fra klar for å la andre ha ansvar for henne, for etter en ikke så enkel fødsel var det uaktuelt faktisk. Da pappan skulle være hjemmet stoppet hun å spise den lille grøten hun hadde spist, flaske var fortsatt uaktuelt og mot slutten av de første 6 ukene han var hjemme- ja da spiste hun ikke i det hele tatt før jeg var hjemme igjen fra jobb. (godt vi hadde delt det opp så hun var nærmere året de neste ukene han skulle være hjemme)
Da vi skulle ha snuppa i barnehage var det ikke greit, ikke for meg og ikke for hun. Vi var heldig som fikk plass og som fikk en barnehage nær oss, men etter noen mnd sa vi opp plassen og fulgte det vi synes var riktig for vår lille familie.  Vi er nå hjemme- noe som er riktig for oss nå.

Jeg var nok en kjedelig mamma, helt fra starten av, og jeg har nok ikke blitt bedre de siste årene.. Jeg har faktisk tatt meg lov til å være kjedelig mamma i nesten 3 år. Det er først etter nyttår i år, 2 barn senere, at jeg er ute igjen. Det er ikke mange ukene siden barna hadde første overnatting uten oss. Det har rett og slett ikke vært greit for meg. Vi har hatt barnevakt på kveldene noen ganger, så vi har da vært litt sosiale allikevel.
Ikke føler jeg at det å ut uten barn har vært så viktig heller, jeg har hatt andre behov enn å feste, reise bort eller andre ting uten dem.

De har da vært med på litt disse barna våre også da, vi har da ikke bare vært hjemme. De har vært på festivaler og teltturer, hytteturer og slike ting. Så vi har det morro- sammen med de.

En ting er sikkert. Det er ikke alltid like lett å finne seg selv i nye roller, og med debattene som raser over alt er det iallefall ikke lett å skulle være kul og følge de riktige trendene. Noe passer for deg, noe passer for meg, og stort sett føler jeg at noe helt annet passer for politikerne og sladrebladene...

Jeg har nok finni min rolle, og den ble litt annerledes enn jeg hadde trodd, men ikke så veldig. Den er nok ganske lik det jeg så for meg for 10 år siden og ikke så lik det jeg trodde for 5. ;) Men man skal være ærlig med seg selv og sin kjære når man får barn- ingen kan lese dine tanker og ingen vet hva du føler- selv ikke i ammetåke og hormonkaos.


Jeg er glad for å være mamma og jeg er stolt over å ha klart å finne min rolle midt oppi hverdagen og krav/forventninger. Min mammaroller er stadig i endring, både jeg og barna utvikler oss og trenger andre ting etterhvert som tiden går.
 Jeg ønsker alle mammaer lykke til, enten som nybakt eller som eksisterende mamma :) Det er lov å spørre andre om råd, det er lov å gjøre det man selv føler er riktig og kanskje er det lurt å ikke lese for mange blader og blogger. hehe!

1 kommentar:

  1. Veldig bra skrevet!! Du tar det på kornet! Kos dere i helgen og med hverandre. Kul mamma - ikke kul mamma... spiller ingen verdens rolle. Så lenge vi er lykkelig med de valgene vi tar. Og tenk hvor utrolig heldige vi er som i det hele tatt kan kalle oss mammaer! :)Klem fra Annette (Adrian hilser til E)

    SvarSlett

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!