torsdag 12. april 2012

Tema: Forming med barn (intro)

Alle kjenner vel igjen det å få med masse forskjellig hjem fra barnehager eller dagmammaer eller se at det bugner over av det ene og det andre hos barnefamilier.
Det er ikke alltid like lett å få ideene, vi som er hjemme med våre små har jo gjerne ikke et team å kaste frem ideer i slik de har i barnehager, og må  gjerne kaste frem ideer og prøve ut helt på egenhånd.

Derfor tenkte jeg at neste tema her, blir akkurat forming med barn under skolealder.
Siden jeg har litt det faglige i bånn, skal jeg ta med litt av hvilke motoriske ferdigheter som er ventet i forkjellige aldere og litt annet små triks og ting å tenke på også.

I alle hus er det nok
- ark
- farger
- penner
- lim
- saks

Og da har man faktisk et godt utgangspunkt for det mye gøy! Det kommer jo litt ann på hvor gammelt barnet er men de helt minste koser seg gjerne lenge med enkle ting som ark og farger.
Det å lage bilder med oppklipte fargebiter, trilla silkepapir eller tråder kan være kjempe gøy og alt har du nok i hus fra før.

Starter med litt grunnlag for hvorfor forming er viktig del av barns utvikling:
Når man tenker på forming med barn er det viktig å ikke tenke på det som en sysselsetting av barna, men en måte barna skal få uttrykke og oppleve noe på. Fra de er helt små og setter sine første streker på ark og oppdager at det blir farge og endring på arket til de større barna som lager flotte kunstverk av trolldeig og med naturmatrialer. Det er viktig at vi er delaktige sammen med barna, slik at vi kan være med å oppleve, demonstrer og hjelpe barna frem. Det er voksne som er rollemodeller og dersom vi viser glede og undring gjennom aktivitene vil barna også lettere dele denne opplevelsen.

Barns behov for å uttrykke, formidle og skjønne inntrykk igjennom en dag må få utløp. Ofte er det gjennom lek dette skjer, men en annen god måte er gjennom formingsaktiviteter. Og kanskje enda bedre er om du klarer å koble lek og forming sammen!
På siden http://fantasifantasten.no/ er det masse ideer, egentlig tenkt på barnehager, men alt kan også gjøres hjemme!

Forming er også med på å utvikle barns finmotorikk, og den utvikles jo såklart best når den blir stimulert. Pinsettgrep, styring av fargestifter og pensler, forme med hender og kordinere hånd / øyne er alle ting som må få lov til å utvikle seg samtidig som man prøver. Ingen lærer å tegne innenfor streken før de har prøvd å tegne utenfor arket mange ganger ;)

Formingsmiljøet:
Hvordan legge til rette for at forming skal være gøy og noe de får en mestringsfølelse av?
Jo, det krever jo litt av deg som voksne, og det kan bli både rot og søl- så det må du tåle.
Forarbeid er jo gjerne å tenke helhet på hva dere skal gjøre og hvor forming kan passe inn. Ikke all forming behøver å skje inne rundt et bord, bruk fantasien og ta det med deg både på badet og ut på tur!
Ha en aktivitet klar for deg og spill på hva barna har opplevd i det siste.

Dersom der er oppgaver som barna ikke har mestring på ha det klart, klipp opp deler, lag ferdig ansikter på kuler,--> gjør materialet klart til bruk. Dersom det blir masse ventetid fordi du må gjøre det mens de bare venter, ja da er det ikke veldig gøy lenger.

Tenk på at stedet barna skal være kreative må være tilpasset dem, malestativ må senkes, høvelbenker må ha krakk, stolene må tåle litt maling osv osv.

Dersom du skal ha en aktivitet ute pass på å pakke ned det du trenger i sekken (lim, tråder, garn, spikkekniv ol)
 Skal du ha en aktivitet inn kan det være lurt å gjøre litt ting før du setter deg sammen med barn.
- voksduk på bord
- ta vekk evt tepper under bord (gulv er ofte mye enklere å få rene raskt etterpå)
- finn frem utstyr (noe kan jo barna såklart være med å finne frem)
- ha nok pensler/farger/maling/ark/ osv
- ha evt malingskapper ellers slikt klart
- ha klut og svamp klart

Tenk igjennom hva dere skal gjøre, men la barna få lov å styre retningen aktiviten går i! Kanskje tenkte du å lage brettesommerfugler etter å ha sett mange sommerfugler ute i skogen, men guttungen vil klippe og male slangen han så i busken i går.

Legg også en liten plan i hodet ditt for hva som må gjøres etter at dere er ferdig,  hvor ting evt skal tørke og hva barna evt skal finne på mens du vasker ol, dersom barna ikke er store nok til å hjelpe til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!