søndag 20. mars 2011

Giftbomer- igjen

Denne gangen er det Klikk.no som er ute med en sak -13 giftbomber på barnas soverom.

Det er vel og bra at de opplyser om giftstoffer som finnes lovlig i mange produkter, og det som er trist er at det ikke er pålagt å merke på annen måte enn innholdslista. Og er det flere enn jeg som sliter med å skjønne alt som er bra og dårlig på disse listene?


Hentet fra klikk.no

Arsen er et giftig og mulig kreftfremkallende stoff som blant annet brukes til impregnering av trevirke, i elektronikk og i glassvarer.
Bisfenol A er et allergifremkallende og hormonforstyrrende stoff som brukes i smokker, tåteflasker, elektriske apparater og cd-plater. (Her kommer det vel et forbud, om å ha det i barneprodukter, i disse dager har jeg hørt)
Giftige barneprodukter er ikke merket
GIFTIG: Dessverre er ikke alle produkter med giftig innhold merket. Foreldre må selv sjekke om smykkene, tannkremen og tapeten de kjøper til barna inneholder noen av stoffene på verstinglista til venstre. © FOTO: iStockphoto
Bly er et giftig stoff som kan skade hjerneutviklingen til fostre og små barn.Finnes blant annet i maling, veker til stearinlys og batteriladere.
Bromerte flammehemmere kan lagres og hope seg opp i menneskekroppen og gi en rekke helseplager. Bromerte flammehemmere er en fellesbetegnelse på stoff som tilsettes for å gjør et materiale mindre brennbart. Brukes blant annet i tekstiler og isopor.
Ftalat (DEHP) er giftig og kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret.Finnes i plast, primært PVC, gummi, maling og lim.
Klorparafiner kan overføres til barnet via morsmelk og blant annet gi nedsatt vekst og påvirke utviklingen av hjernen.
Krom kan muligens fremkalle kreft og allergier. Finnes blant annet i skinn, lær og maling.
Kvikksølv kan gi fosterskade, nerveskader og kontaktallergi. Finnes blant annet i sparepærer, lysstoffrør og noen batterier.
Muskxylen er svært giftig for livet i vann. Kan være kreftfremkallende. Finnes blant annet i kosmetikk og pleieprodukter, stearinlys og vaskemidler.

PFOS/PFOA 
kan gi fosterskade og er sannsynligvis kreftfremkallende. Finnes i teflonbelegg, yttertøy, tepper, impregneringsmidler og maling.
Oktyl
 er svært giftig for livet i vann. Kan redusere evnen til å få barn og gi fosterskade. Kan finnes i maling, lim, byggevarer, innredning og importerte tekstiler.
Siloksan (D5) Brytes langsomt ned i naturen. Vi vet lite om langtidskonsekvensene. Finnes i en rekke kosmetikk- og pleieprodukter samt i vaske- og rengjøringsmidler.
Triklosan er svært giftig for livet i vann. Kan gi resistens mot antibiotika. Triklosan har bakteriedrepende egenskaper og brukes blant annet i tannkrem, deodoranter, treningstøy og kosmetikk. 
Ja, da er det vel bare å gå over alt man har en gang til og tenke igjennom hva som blir puttet i munn.. Er heldig med størstejenta, for lite går i munnen annet enn mat. Men lillebror virker til å spise på det meste....
Så da gjenstår alt som er i lufta...

Dersom du ønsker mer info er artikelen til klikk.no laaang og det står masse nyttig der!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!