fredag 18. juni 2010

Teppe foran vognåpningen

Idag kan man lese en liten artikell på klikk.no om helsesøstere som er sjokkert over at folk henger teppe foran vogna! Endelig!! Det er ikke en veldig god og reflektert artikell (noe klikk ikke akkurat er gode på...), men helsesøster blir sitert på
"Babyer trenger å skifte ut luften inne i vognen, og de skal helt fint kunne sove i dagslys. Dessuten er det bra for samspillet mellom forledre og barn at det ikke er noe mellom babyen og mor eller far eller den som triller vognen, sier hun.

Hun er sjokkert over foreldre som bruker teppe, både ute og inne på kjøpesentre. "

De har også hatt kontakt med landsforeningen for uventet spedbarnsdød og henviser til brosjyrer fra lg Helsedirektoratet.
I den brosjyren står det dette om barnevogn:
"Barnevogn

• Kontroller at bagen er godt festet til understellet
• Bruk refl eks
• Nett beskytter mot insekter og mot at katter kommer opp i vogna
Unngå å dekke til barnevognåpningen med tykke eller tette tepper"

Artikkelen har også hentet utdrag fra forumet på ¨barnimagen.com.

Personling synes jeg det er helt forferdelig å se vogner med tepper tredd foran barna! Husker jeg som førstegangsgravid virkelig fortalte dama i babybutikken her i byen hva jeg mente om det når hun prøvde å selge meg helsetepper akkurat til dette. Jeg var ikke i den butikken på mnd!! Hun anbefalte folk å stenge lufta ute fra vogna og i en periode synes jeg det var veldig mye av det i byen her.

Igår var det sommervær her og snuppa sov en dubb ute i vogna, i skyggen, men gjennomtrekk (åpning både i kalesjen og bare nett foran) enda ble det nesten 28 grader inne i vogna! Tenk om man skulle stenge til slusene mer ved å henge opp noe foran der lufta kom inn! Prøv selv å puste gjennom teppet du skal henge over vogna i 5 min. Det er ikke særlig godt! Uansett om det er helseteppe, tynn engangsbleie eller som noen gjør- flis!

Håper det blir en god diskusjon om akkurat dette før sommeren nå! Greit at vi passer på at barna ikke blir farlig overoppheta, men hva med alle plagene som kan komme av for dårlig luft? Slapp, ukomfertabel, irritabel, hodepine, mangel på søvn (!) osv osv! Hvor lett er det å tyde det hos et lite nurk i varmen?!


Linker:
klikks artikkel  http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00116/Barns_milj__og_sikk_116409a.pdf
Brosjyre fra Helsedirektoratet: http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00116/Barns_milj__og_sikk_116409a.pdf
Landsforeningen for uventet spedbarnsdød:
http://www.lub.no/

2 kommentarer:

  1. Så flott at folk tar opp dette endelig !

    SvarSlett
  2. Var i syden for et par uker siden, og så et par som hver dag la ungen på rundt 1 år ned i vognen, og tok helsepledd foran åpning. Da hadde vognen allerede stått på stranden hele dagen (så den var sikkert varm i seg selv), og i tillegg lå temperaturen på rundt 30 grader.

    SvarSlett

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!