torsdag 24. september 2009

Miljøgift i barneprodukter!

Hvilke småbarnsforeldre har ikke skapet fult av tåteflasker og et greit lager med smokker?
Jeg, som sikkert mange andre, tar det forgitt at det vi kjøper i butikkene her hjemme skal være sikkert.
Istedenfor dukker overskriftene opp, "miljøgift i tåteflasker". Med undertekst om at de mest vanlige tåteflaskene inneholder miljøgiften bisfenol A (BPA), og smokkene er værst!

Dette er hentet fra NRK:
"Danske politikere har vedtatt et forbud mot stoffet, og vil nå ha en særregel i EU som innebærer forbud mot tåteflasker med Bisfenol A.

Norske eksperter krever at det samme skjer her.

Den kontroversielle miljøgiften står blant annet på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Mange forskere mener at den kan være kreftframkallende.

Den gjennomsiktige plasttypen polykarbonat er velegnet i produksjonen av smokker og flasker. Problemet er bare at den inneholder giftstoffet BPA, som etter en tids bruk kan begynne å lekke ut.
Muligheten for lekkasje er størst når plasten blir varm. BPA brukes også i produksjonen av blant annet lim, lakk og maling."

Må jo si at jeg får litt klump i magen når jeg ser slike overskrifter, enda vi ikke har flaskebarn gir vi jo vann og av og til, og melk på flaske. Smokk har vært vår følgesvenn siden starten. Snuppa her fant sin favoritt allerede tidlig. Og den står på lista over smokker som inneholder denne miljøgiften.

Når jeg begynner å lese mer. Prøve å sette meg inn i hva dette er og hva det betyr. Hvor stor er riskioen? Er det litt ulvroping eller er dette noe jeg skal etterleve nå med en gang?

På FBI sitt innslag http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/184726, referer danske forskere til resultater allerede nå, der de sammenligner utviklinga i dag med for 15 år siden. Danmark har forbydd BPA, samme har Australia. Da lurer jeg litt. Forskeren fra Norge sier at de hadde saken oppe i fjor, og fant ut at mengden var så liten at de da ikke gjorde noe. Nå er de usikkre og har satt igang nye forsøk. Ingenting vil skje før forsøken er ferdig! Det er ikke sikkert jeg har flaske og smokker i hus fortsatt da! Slike ting kan ta år!!!
Dette blir for dumt for meg!
Man har gjennom mange år lært at "førevar-prinsippet" ikke kan brukes for ofte.Nå er det vel igrunn ikke førevar lenger- siden giften tydelig endrer utviklingen hos jentene i Danmark, gjør den ganske sikkert her til lands også! Vi vet at unge idag venter lengre med å bli foreldre, mange må ha hjelp pga hormonforstyrrelser. Det passer vel dårlig med samfunnsutviklinga at puberterten starter tidligere. Jenter blir ikke født med flere egg selv om de starter tidligere!
Tørr jeg ta sjansen på vegne av min lille jente? Skal jeg satse på at disse effektene ikke slå til på henne? Nei, ikke søren!

Jeg har gått igjennom listene og sidene til leverandørene av de merkene jeg har i hus. 4 flasker og 2 smokker er allerede kasta. Men Avent sine produkter har jeg forstatt... Vi har både flaskene, pumpa og smokker... På hjemmesiden er det bare et fåtall av flaskene som inneholder BPA, og Grønn hverdag har henvendt seg til Avent/Philips for å få svar ang smokkene, siden det ikke står noe... (Det er i tilfelle i plata bak, og ikke i selv sugedelen, men allikevel! Min lille biter på den om hun får den den veien inn i munnen). Oppbevaringsbegrene fra avent er uten BPA så det er greit.
Noen av de andre produsentene har også noen produkter med og noen produkter uten BPA- som NAM. Her skal man virkelig være bevist foreldre om man skal kunne få produkter uten miljøgiften, for slå den- DET ER VALGFRITT Å MERKE OM PRODUKTET INNEHOLDER BPA!!!!!

NEI- HER ØNSKER JEG FORBUD! Iallefall pålegg om tydelig merking!!!

2 kommentarer:

 1. Jeg er så enig med deg her! Vi har foreløpig ikke kastet smokkene (kan ikke gjøre det før nye er i hus...), men de skal ikke erstattes med like, hvertfall! Heldigvis har vi Dr. Brown flasker, og de var friskmeldt!

  Det verste er nok at det ikke bare er smokker og flasker som inneholder stoffer vi egentlig ikke ønsker på barna våre - våtservietter, badeoljer og kremer er vel også produkter det tidligere har vært snakk om... Her bades guttene i økologisk extra virgin olivenolje, og våtservietter og salver brukes sjeldent.

  SvarSlett
 2. Nei, smokker går det ikke uten! Men ved første mulighet går de nok veien om det ikke kommer raskt svar fra Avent....

  Vi bruker kun tørre papirkluter med vann til stelling, av og til våtservietter på tur, men det er sjelden!
  Oljer har vi ikke tatt i bruk enda, bader bare i rent vann.
  Og vi bruker hårføner til å tørke med etter bleiebruk, så slipper såhet stort sett, men har brukt litt sinksalve.

  SvarSlett

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!