torsdag 22. mars 2012

Tema: Barn og lesing (4:5)

Mine 10 tips til mer lesing:

1. Les ved sengetid

2. les ved et måltid om dagen, f eks frukt eller slike mellommåltid

3. Ta med eventyr eller små fortellinger/figurer UT på tur! Kanskje har dere noen små dukker eller sånn som kan være med å lese sammen med dere på tur. Alle trenger en pause, men det er ikke alltid så lett å sitte stille ute på tur.

4. Ha flere steder bøkene er, og bytt på hvem som står hvor. På den måten "oppdages" bøker på nytt og man finner kanskje bøker man ikke har hatt interesse for tidligere når de står et annet sted. Evt kan du jo prøve å bytte litt bøker i barnets bokhylle jevnlig. Har man 30 bøker i hylla er det litt overveldende for et lite barn, og ønsker du å lese mer enn en eller to bøker kan det være greit å ta vekk 20 av bøkene.

5. Les med innlevelse fra barnet er lite, lag forskjellige stemmer på personer, bruk styrkeforskjeller aktivt!

6. Når barnet kan svare, peke eller på andre måter delta i boka er det mye morsommere å få delta på lesing enn alltid bare å høre på.

7. Å lese en bok for et barn under skolealder tar sjelden mer enn 3 min. Man har som oftest tre minutter. Ta deg tid.

8. Finnes det lydbøker som dere også har i papirform er det ekstra stas å høre samtidig som man ser i boka.

9. Kjøp noen bøker på lesbrett/ipad. Det er morsomt allerede fra barnet er året, selv om boka kanskje er for vanskelig får barnet med seg masse god læring ved slike bøker.

10. Grip sjansen når den er der! Lurer toåringen på bokstaver, finn frem bokstavbøker! Er 5 åringen interessert i fly finn bøker om fly. Vil veslejenta på 8 mnd bare se på bilbøker kjøp inn!

Det er årene før skolestart og den selvstendige lesingen som legger grunnlaget for leseglede og lesevaner! Det er oss som foreldre som har ansvaret og det er vi som tjener på det.
Bøker er med på å gi barnet språkforråd og forståelse for sammenhenger og logikk. Du vet ikke hva du taper på å ikke lese, men du vet du vinner på å gjøre det!


GOD LESING! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!