Tenkte jeg skulle fortelle litt om hvordan vi har det med bøker og lesing her hjemme.
Vi setter nemlig bøker og lesing ganske høyt, og ungene elsker det! Det tok litt lenger tid før minstemann gadd å følge med, men frøkna vår har elska bøker, aviser og blader siden hun var veldig liten.
Og vi leser, og ser, og leser om igjen og om igjen.
Begge ungene er medlem i Go boken, og det gjør det jo enkelt for oss foreldre! Vi slipper å lese og oppdatere bøkene gjennom butikker selv for å ha noe som passer til alderen. Nå begynner største å bli så stor at det nok er over med tiden i Go boken, men hun er allerede godt i gang med bøkene om Alf og Beth i ABC- bokklubben.
Synes du det er lett å finne bøker som passer og som ikke blir for vanskelige eller for lette?
Noen tips er:
Det første leveåret er delt inn i hele 3 grupper av bøker før 1 årsbøkene.
0-4 mnd : mye bøker, med sterke farger og korte, rytmiske tekster
5-8 mnd: små, litt stive bøker til å holde selv, med bilder og tekster der de skal kjenne igjen ord og uttrykk som de møter mye i hverdagen. Munn, øyne, spade, jakke osv osv
9-12 mnd: Lukebøker, kjennebøker og fortsatt rim og regler og gjenkjennende ord.
Ettåringen:
Her er det fortsatt bøker som oppfordrer til gjentakelse av ord på ting barnet kjenner, sterke farger og enkle historier som fenger.
Gjerne med farger og tall, 1-5.
18- 24 mnd:
Rim, regler og sanger med bevegelser er topp nå! Aktiviteten er høy og klarer du å kombinere lese og aktivitet er det en innertier! Preposisjoner som over, under, inni osv begynner også å være aktuelle.
Toåringen:
Her er det viktig å finne bøker med litt humor og med historier som fenger. Finner du noen med litt læring i også er det topp. Dersom dere finner serier med figurer som fenger er det gjerne det aller beste! Tips er leking, dyr, kjæretøy og daglige situasjoner som kvelden osv.
Treåringen
"Hvorfor det?" "Hvordan da?" Dette er vel noen av de mest brukte ordene i denne alderen. Bøker som har fakta i seg, eller gir svar på spørsmål er populære. Enkle bokstavbøker kan også være populært. Fortellingen kan gjerne bli litt lengre, og kanskje er det på tide å finne frem noen av de bøkene man selv husker fra barndommen?
Fireåringen:
Bøker med tulleord og rim er TOPP! Fireåringen har ofte stort behov for å lære, skjønne og være med å fortelle. Bøker som utfordrer språket og oppfordrer til samtaler underveis og etterpå er flott.
Femåringen:
Nå kan grunnlaget for leserglede være lagt og rutiner innarbeidet. Har dere faste lesetider, f eks kvelden, er dette nå en viktig del av de faste vanene. Det gir også ekstra rom for samtaler og utvikling av minne. Mange barn later som de leser, noen leser allerede. Barnet har stor evne til å leve seg inn i historien og ser ting veldig for seg, så velg bøker litt bevist!
Seksåringen og skolebarnet:
Nå begynner den logiske tankegangen til barnet å virkelig utvikle seg. De kan se årsak og sammenhenger, løse oppgaver og ta enkle logiske slutninger. Samtidig har de mange prosjekter og lite tid til å fullføre ting de begynner på. Velg derfor bøker som kan fenge over litt mer enn en dag på senga. Mysterier, oppgavebøker og liknende er spennende nå.
(hovedkile: Goboken.no)