onsdag 11. juli 2012

Barn på musikkfestival!


Det har kommet opp flere ganger den siste uken, hvordan stor forskjellen er på barn som får høre og oppleve mye musikk, forhold til barn som ikke får så mye av den typen stimuli. En ting er jo det den offentlige sekken (barnehage/skole ) skal gi, men hva med konserterer, festival og den hverdagslige dansen hjemme på stuegulvet - etterhvert barnerommet.
Jeg tror ikke barn har vondt av, tar skade av eller blir overstimulert av å være med voksne, edrue, trygge mennesker på konsert, selv om det er konserttype tiltenkt voksne, slik som festivalkonserter ofte er.

På Kongsberg jazzfestival er man jo så heldige at man har en helt egen liten jazzfestival i festivalen, med tilpassa konserter, lydnivå og humor til barna. Og jeg føler iallefall at barna er en viktig del av jazzfestivalen på dagen!
(Men til alle barnehageansatte/foreldre/foresatte og besteforeldre: MAN SITTER DA IKKE STILLE OG FINT PÅ STOLEN SIN NÅR MAN ER PÅ KONSERT DERSOM DANSEFOTEN GÅR!!!!)

Og så lenge barna klarer å sovne i vogn med høreklokker, musikk og lyd rundt seg ser jeg ingen grunn til å reagere- så lenge personen ved vogna er edru, på at barna og foreldre også er tilstede på de sene Tubaloonkonsertene.

Vi har hatt med størstejenta på 3 jazzfestivaler, 1 Øyafestival og 1 Hovefestival, minstemann har fått med seg 2 jazz og en Hove!
 Øyafestivalen er virkelig lagt til rette for barnefamilier, med stelleplasser og ammesofaer.  Det året vi var der med mistejenta var hun vel 6 -7 uker og det plask regna, så ammesofar var opptatt av andre, men vi fikk komme inn i syketeltet, godt, varmt og gode tepper! Absolutt å anbefale for småbarnsforeldre som vil få litt konserterer og opplevelser selv med småbarn.
Hovefestivalen vil jeg nok ikke anbefale andre småbarnsforeldre igrunn... Der var det ikke tenkt tanken en gang tror jeg.. Så den styrer man unna! Ta evt med barnevakter og la de være igjen med ungene nede på Hove camping (da IKKE festivalcampen!) :)

Så til poenget mitt! Dersom man er bevist på sitt ansvar med å ta med unger på "voksne kulturopplevelser" som en festival gjerne er, tror jeg man får barn som har enda større glede av musikk, festivaler og den type arrangement, også lenge før de blir gamle nok til å drikke bort de største musikkopplevelsene de gjerne får! (de som er førstereise på festival som 18- 20 åring husker vel gjerne lite av konsertene og opplevelsene....)
Jeg tror våre barn får med seg noen verdier og holdninger om hvordan man oppfører seg og ikke oppfører seg- både som stor og liten- og de får noen opplevelser og minner som virkelig er gull verd!

Dersom man selv vil drikke, og ha annet fokus enn på barna og deres opplevese- ja da bør man la være å ta med seg barna på festival! Det er aldri bra for et barn og oppleve fulle foreldre/ansvarspersoner! Og på festival har man såklart mange mest lyst til å få være seg selv, "leve livet litt" og feste! HELT GREIT! La ungene være hjemme! :) Har du lyst til å ha de med, ja så pass på din egen rolle og legg tilrette for en god opplevelse for deg og barnet!

 Jeg tor barn som får leke på Wimp/Itunes og Spootify har et så mye bredere musikkliv enn barna som kun hører på barneplater med May Britt Andersen og Co.  Barn som får danse hjemme med mamma og pappa får også et mye mer åpent sinn til å danse rundt ute på en f eks Tubaloon barnekonsert (som vi savna i år!)

Litt av alt og mye glede og dans! DET TROR VI PÅ! :) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du vil legge igjen en kommentar! Jeg setter veldig pris på det, og legger du igjen lenke til deg selv stikker jeg innom deg også!